København FORSKELLIG fra Sjælland

Ok, hør her… Der er noget der har naget mig meget længe nu. I omkring 4½ år faktisk.

Jeg er ofte blevet spurgt: “Skal du snart hjem til København, Anja?”

Og den sætning er måske ikke så mærkelig endda, hvis ikke det var fordi jeg ikke kommer fra København! Nu kan i godt forberede jer på en røvfuld generaliseringer, for dem er der nok af her.

Alle de Nordjyder og Jyder i det hele taget, jeg har mødt heroppe i Aalborg tror at:

 Sjælland = København
(Her er der en hel flok jyder der hopper på nakken af mig, og endnu flere sjællændere der giver mig ret, for vi ved jo godt det overhovedet ikke kan stilles sådan op.)

Så sent som i sidste uge stødte jeg på en debat på Trendsales Magazine hvor overskriften var “Jylland vs. København” og den handlede om forskelligheder i sprog og udtale. Fin debat, men jeg vidste med det samme det var oprettet af en jyde. Det svarer til jeg laver en overskrift der hedder “Sjælland vs Århus”, og det er jo et total unfair sammenligningsgrundlag. Jylland er jo kæmpestor i forhold til København, giv da lige folk en chance og tag hele Sjælland med.

Jeg har snakket med rigtig mange af mine medstuderende om det her, for jeg synes virkelig det er noget mærkeligt noget. Og 90 % af dem (som i øvrigt er helt normale og intelligente mennesker) udtaler, at for dem er Sjælland pr definition bare København. Det sårer jo min sjæl som ægte Sydsjællænder. Heldigvis har mine nærmeste venner heroppe da taget til sig at jeg kommer fra en lille by syd for København, og faktisk overhovedet ikke tæt på København.

De første halvandet år jeg boede heroppe hørte jeg ofte for at jeg talte “Københavnsk”, hvilket jo er lidt af et mirakel eftersom jeg aldrig har boet indenfor en radius af 100 km ift. København. Men det er vel bare nogle af de fødte talenter jeg har… 😉 Nej, jeg taler fandme ikke Københavnsk, men jeg indrømmer gerne at jeg snakker 100 % (måske nærmere 80 % nu) sydsjællandsk. Og jo! Der er sgu forskel. Lur mig om ikke Sydsjællændere der flytter til København også nok skal høre for deres anderledes udtale.

Anyways, bare lige et lille opråb – i kan se det som en servicemeddelelse:

København FORSKELLIG FRA hele Sjælland

præcis ligesom at:

Århus FORSKELLIG FRA hele Jylland

Related Posts

7 Discussion to this post

 1. EmmaLovise says:

  hehe. Jeg har lært at selv små 20 km gør en forskel! Jeg har aldrig boet i KBH – fandt jeg hurtigt ud af, da jeg boede på Sjælland. Selvom man bor i StorKøbenhavn, så er det bestemt ikke København!

 2. Rikke says:

  Hvor har du ret! Jeg har selv oplevet det – og når man så fortæller at jeg altså kommer fra FALSTER så kommer spørgsmålet “Øhh… hvor er det?” … Så forsøger jeg at forklare hvor det ligger “AHH lolland/falster” kommer det så “Det kunne du bare ha’¨sagt” … eller også aner de stadig ikke hvor det er, og så hiver man kortet frem. Lolland og Falster har bare intet med hinanden at gøre andet end vi deler en bro. Vi har endda to forskellige “sprog” … lol. Jeg ejer dog ikke sådan rigtigt den accent, da jeg snakker en frisk blanding af Københavnsk, jysk og falstrings (tror jeg det hedder XD) – det har til tider forvirret folk, der så tror jeg er fynbo. Øh?? Nej… de stakkels Nordjyder 😀

 3. maiken says:

  Halløj ANJA 🙂 He he, der er sku hul igennem nu! WUUUHUUUU…åhr, tænk at man kan savne at kommentere en blog SÅ meget som din!

  Jeg må indrømme at jeg er en af dem der siger København om hele Sjælland ;O/ Får også tit skæld ud af AK 😉

  Men jeg forstår godt du blir lidt irriteret 🙂 Sådan har jeg det, når folk siger at de skal PÅ skagen… NUL og NIXEN Karen Blixen! Det hedder I Skagen…

 4. Irene says:

  åååååh hvor jeg kender det! Har tilbragt mange år i Roskilde. Og hvorfor er det lige jeg så har tilbragt år i København? Jeg har da været der nogen gange, javel, men aldrig boet der! Kan også godt irritere mig rigtig meget sådan noget!

 5. admin says:

  EmmaLovise: Præcis 🙂 Hehe. Den antagelse kunne jeg nu sikkert også selv have kommet til at lave, men København er slet ikke så stor som den bliver gjort til.

  Rikke: So true. Hehe. Det har jeg også tit hørt. Har dog ofte svært ved at huske hvilken ø der er hvilken, men det hjælper efter min veninde er flyttet til Falster. Plus at Nykøbing ved man ligger på Falster, og så hjælper det lidt alligevel.

  Maiken: Jubiiiii 😀 Tænkte nok du var en synder, du er vel så inkarneret Nordjyde som det kan blive. Hihi 😉 Godt AK kan hjælpe dig lidt på vej. Sjovt, for jeg synes det lyder helt fjollet at sige “I skagen”. Og er nok en af dem der godt kunne finde på at sige “På”. Jeg burde vide bedre faktisk. Min hjemby hedder Præstø, men er ikke en ø. Så dem der har lært at jeg ikke kommer fra København spørger ofte om hvordan der er “På Præstø”, og det er jo også helt forkert.

  Irene: Hehe, nemlig 🙂 Roskilde og Kbh ligger alligevel også et par km fra hinanden.

 6. Annette says:

  Jeg er så enig! Bliver så irriteret når jyder sig: “De der københavnere”, når det så viser sig at de fx taler om en der bor i Næstved! Jeg er opvokset i storkøbenhavn og bor nu i selve Københavns kommune, og jeg har ikke lyst til at blive sammenlignet med folk der fx kommer fra Næstved. Ikke fordi der er noget galt med dem, men vi taler ikke ens og det er også anderledes at bo dernede.

  Så indtil de lærer det, så erJylland udlandet for mig 😉 Men tak fordi du bragte det op!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *