Svanesøen i operaen

Jeg var i Operaen i lørdags, sammen med Mille, for at se balletten Svanesøen, som jeg har været så heldig at få foræret billetter til.

Jeg har aldrig nogensinde set ballet før og klassisk musik er heller ikke noget jeg har brugt energi på, derfor var jeg meget spændt på denne oplevelse. Jeg forestillede mig mænd i stramt tøj og slanke piger i strutskørter og en interessant musikoplevelse, men havde faktisk ikke nogen forventning til det.

Vores tur ud til operaen var lidt stressende, eftersom en pølsemand på Christianshavn ledte os ud på noget af en omvej da vi spurgte om vej. Det viste sig at vejen var god nok – bare ikke på gåben. Da der var en halv time til det startede var vi heldige at fange en taxi der kunne køre os derud, ellers havde vi misset det og det havde godt nok været ærgeligt.

Det første vi blev imponeret over var selve bygningen. Det var mørkt uden for, men der var en flot udsigt over København og selve operaen ser nu flot ud i mørket med alle de lysindfald indefra. Lidt stressede gik vi ind og fandt vores pladser og sugede musikken til os og kiggede rundt i operaen indenfor – det er meget flot!

Vi havde fået billetter til nogle super gode pladser og vi sad på samme højde som scenen mere eller mindre. Mellem scenen og publikum sad orkestret nede i sådan en “grav”. Imens folk fandt på plads spillede de lidt musik og allerede der kunne jeg godt fornemme det ville blive en stor musikoplevelse.

Som det første da forestillingen gik i gang skulle jeg lige vende mig lidt til det hele. Men da først chokket over hvor stramme (!!) mændenes tricoter var og jeg fandt ud af hvornår man skulle klappe og ikke klappe, kunne jeg læne mig tilbage og nyde det.

Det hele var imponerende. Både Mille og jeg var fascineret af de mange piger i tylskørter og ikke mindst hvor “sindsyg” en sportsgren ballet er. Er i klar over hvor muskuløse de var de dansere? Jeg så seriøst en pige med en 12-pack eller sådan noget. Det er så imponerende at se, hvordan deres ben fungerer og hvor stærke deres muskler er. Jeg ved ikke hvad jeg havde forestillet mig, men der er ingen tvivl om at de har overordentligt solide muskler i hele kroppen. Det er meget svært at forklare og kræver næsten at man selv oplever det. Derudover kan de noget med deres ben der ikke er helt naturligt. I kan næsten fornemme det på pigerne i baggrunden på billedet ovenfor – sådan stod de ret meget. Det kan umuligt være sundt for leddene?

Der var mange både mænd og kvinder på scenen og der var også børn helt ned mod de 4-5 år tror jeg. Det var vildt at se de danse hvor der var op mod 30 piger i strutskørter på scenen på en gang. Ikke én arm eller et ben blev sat forkert, det var bare så proffessionelt! Måden de bevægede sig på var utrolig – som om de var dukker på en pind der var sat op på skinner der kørte automatisk. Der var ingen skæve linjer og det var så sygt at se når de stod i rækker og flettede ind i hinanden – super flot!

I ballet er der ingen tale, kun musik og mimik. Det var lidt imponerende at opleve hvordan musikken kan fortælle en historie sammen med dansen. Vi havde dog ikke gjort vores hjemmearbejde godt nok og i pausen var vi begge lige forvirrede over hvad det egentlig handlede om. Vi havde hver vores udgave af historien og lidt efterfølgende research har nu fortalt mig at ingen af os havde helt ret. Haha. Så det vil jeg huske til en anden gang – at læse lidt mere om stykket lige inden jeg skal se det.

Ude i hallen, eller hvad man kalder sådan noget i en opera hang de fineste største lamper vi nogensinde har set. Mille var så tæt på at kapre en og tage med hjem, men vi ville have et seriøst problem med at få den ind af døren, så vi droppede det igen.

Da forestillingen blev slut og der var blevet klappet af (der blev klappet seriøst meget, tror forhænget gik op og ned 5-6 gange), skyndte vi os ud da vi så der holdt nogle busser. Vi havde 20 minutter til der gik et tog fra hovedbanen. Vi regnede ikke med at vi kunne nå det, men det kunne vi heldigvis. Jeg var tilbage i Præstø omkring klokken 1 om natten, og var mega træt oven på en meget lang dag.

Jeg er blevet meget positivt overrasket over den her balletverden og er glad for at jeg har fået den oplevelse, ellers tror jeg aldrig jeg havde gjort det af mig selv. Men nu hvor jeg ved hvad der kan være i vente, kunne jeg godt overveje at tage afsted igen. Om jeg ville betale 8-900 kr for en billet som den vi havde fået, ved jeg ikke, men da man kan få billetter helt ned mod 200 kr behøver det slet ikke være så dyrt igen. Jeg ved dog ikke hvor meget man får ud af at sidde på den øverste balkon derinde, der er godt nok langt ned og kan ikke forestille mig man kan se så meget mere end deres skørter og hårtoppen. Men det er helt sikkert en oplevelse der er værd at betale for. Om ikke andet er det meget rørende med et helt orkester der sidder og spiller i et lokale med så god akustik. Det kan slet ikke beskrives!

Har du nogensinde set en ballet, og er det noget du kunne finde på at gøre igen?

Se evt. en smagsprøve på de syge benbevægelser her nedenfor, og læs også Milles gode beskrivelse af oplevelsen. Hun har fundet et par gode videoer også.

Related Posts

4 Discussion to this post

 1. Irene says:

  En orkestergrav, hedder det 🙂 Det har de fleste teatre – vores har i hvert fald hehe.

  Jeg ville rigtig gerne ind og se Svanesøen, men jeg har heller ikke set en ballet før. Nu vil jeg endnu mere ind og se det her stykke! Haha 🙂

  Hmm, den store hal…måske hedder det en foyér? Jeg aner det ikke, det er bare et vildt gæt!

 2. Mona! says:

  Åh jeg kan huske at jeg så ballet i tv da jeg var barn. Jeg var så betaget af det! Men en 12-paks – det har jeg aldrig i mit liv haft. Jeg tror faktisk at man skal starte i en meget tidlig alder hvis man skal danse ballet. Jeg mener at have læst, at man ikke kan arbejde som balletdanser hele livet netop fordi det er hårdt for leddene.

  Jeg har aldrig været i Operaen i KBH, og jeg har aldrig set ballet i en sal. Men jeg kunne virkelig godt tænke mig det efter at have læst om din oplevelse! 😉
  Kram Mona (Emma Lovise)

 3. admin says:

  @Irene: Ja det giver mening at det hedder en orkestergrav egentlig 😛 Det var i hvert fald et rigtig flot stykke. Tror dog det var sidste forestilling i København i denne omgang, den vi var inde og se.

  @Mona: Jeg har også hørt de starter før de kan gå nærmest og går på “pension” som 30-40 årig. Men det er der jo ikke noget at sige til. Håber du får muligheden for at opleve det en dag 🙂

 4. Scarlett says:

  Lidt misundelig – har aldrig set en før, men kunne rigtig godt tænke mig at se en ballet. Priserne lyder rimelig dyre, og du har nok ret mht begrænset syn på øverste balkon! Det må blive en anden gang måske… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *