Sygeplejerskerstuderende kan ikke førstehjælp…

I hvert fald er det ikke et obligatorisk kursus på Sygeplejerskestudierne i Næstved, Slagelse og Nykøbing Falster.

Jep, sådan sagde de i et klip jeg så i TV2 Øst her til aften. Jeg så ikke starten af klippet, men så dog nok til at fange, at det åbenbart ikke er en fast del af uddannelsen til sygeplejerske hernede syd på. Say whaaaat?! Så går man her og er i god tro om at al sundhedsfagligt personale, i hvert fald på et sygehus, kan yde livsreddende førstehjælp.

Jeg kan førstehjælp! Det var nemlig obligatorisk på min uddannelse og jeg er frickin’ ingeniør! Hvor i alverden er logikken henne der? Vi fik besked om at det skulle vi have, i forbindelse med praktikophold på sygehuset… så gik jeg da ud fra at sygeplejerskerne i det mindste også kunne det.

Jeg har en del sygeplejerskebekendte på Facebook og den første har allerede fortalt mig, at det er forskelligt fra uddannelsessted til uddannelsessted og at de i hvert fald har det tre gange i løbet af uddannelsen i Aalborg. Jeg kan (til en vis grad) forstå, at der må være forskelle fra skole til skole, jeg tænker sådan ift. praktikmuligheder osv. Men man skulle da synes at indholdet af uddannelsen var nogenlunde ens? Og at noget så BASALT som førstehjælp naturligvis kom på skemaet som noget af det første – om ikke andet inden man kommer ud i sit første praktikophold! Og en genopfriskning eller to i løbet af studiet, som åbenbart er tilfældet i Aalborg, giver bestemt også virkelig god mening.

Men INGEN førstehjælpsundervisning – det er jo vanvid.

University College Sjælland har følgende kommentar til TV2 Øst:

– Vi arbejder på at kunne tilbyde det frivilligt, så de studerende har en mulighed for at kunne tage det under deres uddannelse, men det bliver af frivillighedens vej, siger Hanne Fischer, uddannelsesdirektør, University College Sjælland.

Igen hvorfor? Hvorfor i alverden skal vi ikke tvinge vores kommende sygeplejersker til at kunne førstehjælp? Jeg kan slet, slet ikke se at det overhovedet skal diskuteres. Det skal bare være i orden!

Tror du heller ikke på det? Læs artiklen her: www.tv2east.dk/artikler/sygeplejesker-kan-ikke-yde-foerstehjaelp

8 Responses to “Sygeplejerskerstuderende kan ikke førstehjælp…”

 1. 19. April 2012

  Deborah Reply

  Vi er ganske enige, men dit link virker desværre ikke.

 2. 19. April 2012

  admin Reply

  Det var mystisk, ved ikke lige hvorfor den smider min blogs adresse foran linket :/ Det står rigtigt i html’en. Anyways, det er sat ind med hele adressen i indlægget nu :)

 3. 21. April 2012

  Marie-Louise Reply

  Jeg er også enig. Jeg kan det endda, meeen det hører jo også indunder mit eget fag 😉

  • 22. April 2012

   admin Reply

   @Marie-Louise: Det burde det også! Lige så vel som med sygeplejersker 😛 Fatter simpelthen ikke at man ikke har det som en fast del af undervisningen…

 4. 21. April 2012

  Maria Reply

  På min uddannelse (bioanalytiker) er det heller ikke en del af undervisningen. Men vi har alle fået det ved personaleintroduktioner, når vi startede i praktik ude på sygehusene.

  • 22. April 2012

   admin Reply

   @Maria: Det er altid noget i har fået det i intro på sygehusene! Det melder historien ikke noget om, ang. sygeplejerskerne. Men det håber jeg da! Men kan næsten ikke forestille mig at man vil/kan have personale der ikke kan førstehjælp på et sygehus. Her tænker jeg også forsikringsmæssigt. Men ændrer nu ikke på at det i min optik burde være obligatorisk undervisning på alle sundhedsfaglige uddannelser :)

 5. 29. April 2012

  Sandra Reply

  Det er skræmmende, ja, at folk der netop arbejder med syge mennesker, ikke kan finde ud af førstehjælp.

  Det er ligeså skræmmende, at det ikke forekommer som et krav med det, på plejehjem. Jeg måbede da vi var til et frivilligt kursus på arbejdet, og næsten ingen af dem der deltog, vidste noget som helst, om hvordan man bar sig ad. Come on – du arbejder med gamle, ældre og syge mennesker, men ved ikke hvad du skal foretage dig, hvis en af dem falder om midt i det hele? Den ene af personalet, er endda en der har med gymnastik med ældre at gøre. Netop sådan én som hende, skulle jo netop vide hvordan man bar sig ad. Chancen for at hun får brug for det, er jo ret stor.

  Jeg syntes det skulle være et krav, at man i uddannelsen, skulle bestå førstehjælp, og et krav i fremtidig ansættelse, samt krav på at det skulle fornyes hvert andet år. Specielt i fag, hvor man har det arbejdsområde man nu har.

  • 29. April 2012

   admin Reply

   Jeg er helt enig Sandra!
   Det burde nemlig være et krav… Især steder hvor man arbejder med udsatte grupper men ville i høj grad også være relevant i f.eks. supermarkeder, bus/tog osv. Kunne nu godt forestille mig det var det i bus og tog, men ved det ikke…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*