Now Reading
En dag i billedskønne Bergen

En dag i billedskønne Bergen

Hvor heldig har man lov til at være, når man har én dag i Bergen og der så er høj solskin og skyfri himmel? 

Temmelig heldig tror jeg på, taget i betragtning af Bergen er en af de byer der får mest regn 😉 Lidt lige så heldig som jeg var på kør selv ferie i Irland, hvor der var lutter blå himmel!

Men lad os lynhurtigt cut to the chase:

Bergen er en vanvittig smuk by, sikkert ekstra smuk i solskin, men wauw hvor jeg allerede elsker den by – og jeg vil tilbage dertil.

Bergen var et stop på vores krydstogt til de Norske fjorde, og vi havde cirka 5 timer til at bruge i byen. Jeg kunne sagtens have brugt en hel dag eller flere, for der er altså mange ting man kan opleve: mange små krogede gader, kæmpe grønne områder, bjerget Ulriken man kan vandre i og sindsygt mange smukke huse man kan beundre på sin vej.

Jep, jeg elsker Bergen! Og den overtager muligvis pladsen som min favorit skandinaviske storby, som jo ellers var Malmö før.

Læs med herunder og få mine anbefalinger til et par gode oplevelser i Bergen. Har du selv et par gode forslag til hvad man kan lave, så håber jeg du vil dele det i en kommentar længere nede. 🙂

Indsejling til Bergen

Vi havde en rigtig smuk indsejling til Bergen om morgenen. Lyset var helt specielt, og det stille vand og skyer vidnede om en flot dag forude.

Er man ikke med et krydstogtskib får man jo ikke på samme måde serveret en indsejling, men har du mulighed for at hoppe på en båd og komme en tur ud på vandet, så kan det varmt anbefales. Det tilbydes der vist over det hele i Norge hvis bare der er en havn og turister.

Der er ikke tale om vilde landskaber som man f.eks. ser ved indsejling i en fjord som Geiranger og Flåm, men flot det er det.

sejle-ved-bergen

Se ud over Bergen by

Indbyggerne i Bergen behøver næppe medlemsskab til et fitnesscenter, for de har naturen omkring dem der byder på masser af fysiske udfordringer.

En tur op til Skansebakken går op, op, op og mere op. Trapper og bakker i lange baner – ret fantastisk, og lidt hårdt hvis man, som jeg, ikke er vant til det.

Udover at det er smadder hyggeligt at gå turen op igennem de små nabolag, så bliver man serveret en særdeles flot udsigt når man når toppen.

Fortsætter man opad når man op til Fløyen eller Fløyfjellet, som er et af de syv fjelde i Bergen. Jeg ville så gerne have været deroppe, da det er et enormt stort grønt område med både søer og træer. Men det var tiden altså ikke til denne gang – næste gang måske?

Spis lækker fisk på Fisketorget

When in Bergen… Spis fisk!

Vi indtog frokosten på en af de mange madboder der lå ved Fisketorget. Der er selve bygningen hvorpå der står ‘Fisketorget’, og så er der en stribe af boder hvor de bl.a. sælger en masse forskellige fiskeretter. Jeg fik ikke navnet på boden, for jeg så aldrig et logo. Men det så faktisk lækkert ud hos alle de boder der var.

Vi bestilte to gange grillet laks. En portion kostede 199 norske kroner. Vi tænkte først det var en anelse dyrt, men det er alt jo i Norge – og vi ville gerne give lidt ekstra for en god oplevelse.

Og en god oplevelse var det. Laksen var stegt til perfektion, og smagte så vidunderligt. Selve retten som du kan se herunder var jo ganske simpel: tomat, salat, lidt svampe og kartofler stegt på grillen, samt en vinaigrette over salaten. Når fisken er frisk, så behøver man ikke mere. Og så er 199 norske kroner jo faktisk ikke specielt dyrt i danske øjne, ifht. hvad vi betaler for at gå ud og spise.

Er du i Bergen kan jeg helt klart anbefale dig at spise her. Stort udvalg af friskfanget fisk der tilberedes på den helt rigtige måde.

Er man i humør til at udforske det gastronomiske landskab, kan man jo også forsøge sig med en rensdyr hotdog 😉

Besøg Bryggen og de gamle bygninger

Søger du på billeder af Bergen på Google vil en stor del af resultaterne være de fine, farverige træhuse som du kan se herunder – Bryggen hedder strædet.

Siden 1979 har Bryggen været på UNESCO’s verdensarvsliste, og det er den tredje mest besøgte seværdighed i hele Norge – imponerende!

Bygningerne er fredet, og de er konstrueret som lange huse med passager imellem, hvor man kan gå langs. Inde bagved er der masser af små forretninger (du kan f.eks. købe håndlavede piber, pels, kunst og diverse), og det er lidt som en anden (western) verden, da alt er bygget i træ.

Der er rigtig mange mennesker, men det er helt klart et besøg værd.

bryggen bergen

Tag en tur i Fløibanen

En af de arrangerede ture vi havde mulighed for at booke via krydstogtskibet, gav samtidig billetter til Fløibanen – med advarsel om, at der godt kunne være lang kø.

Vi valgte som sagt at gå rundt i Bergen på egen hånd, og havde ikke fornøjelsen af at tage en tur op på toppen af Fløyen via Fløibanen – men se også lige en kø på billedet herunder!

Vi kunne praktisk talt have brugt halvdelen af vores tid i Bergen på at stå i kø, for den strakte sig hele vejen ned af gaden. Vanvittigt.

Når det så er sagt, så er der ingen tvivl om at det må være en helt fantastisk tur, da man jo kommer helt op på toppen, og får en udsigt der siger spar to.

Er du nysgerrig efter mere information og priser, så tag et kig her.

Besøg Bergenhus

Bergenhus var næsten det første vi så da vi forlod skibet, og vi troede umiddelbart det var en gammel kirke, men det er altså en borg og fæstning.

På Bergenhus er der rundvisninger, museum, forskellige arrangementer (kan ses på deres hjemmeside) og udstillinger. Så vidt jeg husker var der også en lille café så man kan få friske forsyninger undervejs.

Området er grønt og frodigt, med mulighed for at se udover fjorden hvor krydstogtskibene ligger til kaj. Et skønt sted at slappe af og gå en tur.

Credit: Panoramio
Credit: Panoramio

Tag på byvandring på bjergsiden

Jeg elsker byvandring. Formentlig mest fordi jeg elsker at kigge på huse. Jeg er hverken arkitekt eller designer, men lige præcis huse (og særligt træhuse) er jeg bare vældig fascineret af.

Af den grund var det også en udsøgt fornøjelse at gå rundt i Bergen by, som jo er fyldt med de yndigste træhuse og små gader med tusindevis af detaljer. Der er nærmest tale om Hobbit-hygge, bare i Skandinavien. 😉

Det er et rigtig charmerende miljø, og på samme måde som i Malmø kan man her fornemme, at beboerne værner om deres huse og natur. Der ligger ikke skrald over det hele og der er ikke grafitti. Det er en sand fornøjelse at se, og gå på opdagelse i.

Hvidt stakit, hvidt træhus og sommerblomster – hvad mere kan man ønske sig?

På vej op til Skansebakken fandt vi denne lille trappeopgang gemt mellem to tætliggende huse. Det bærer tydeligvis præg af at være vældig gammelt og brugt, men sikken en charme! (og sikken et held at det ikke valgte at falde sammen)

Udsøgt frokost med friskfanget fisk, en byvandring op til Skansebakken og besøg hos et par af de kendte seværdigheder var hvad vi kunne nå på de cirka 5 timer vi var i Bergen i.

Det skal så også siges at vi bruge en lille time på at finde et toilet man måtte bruge, uden at være kunde, og som var gratis. Det viste sig at være ganske svært. Vi brugte derfor en del tid på at få skaffet norske 10-kroner til et offentligt toilet, ved at hæve i banken og få vekslet til mønter i et supermarked – det krævede kun besøg i små 10 butikker før det kunne lade sig gøre.

Derfor, when in Bergen – sørg for at have en håndfuld norske kroner til rådighed.

Alt i alt var det en fantastisk by at komme på besøg i, og jeg håber at jeg kommer tilbage dertil i nærmeste fremtid.

View Comment (1)
  • Et tip til Fløi banen.
    Vi ankom med Costa Favolosa til Bergen og tog kl 9 en taxa til Fløi banen det koster 120 kr. Da vi kom frem var der ingen kø så vi kunne gå lige ind og tage næste tog op. Helt klart de 120 kr værd at slippe for køen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top