Now Reading
Gode råd til dig der ønsker at rejse alene

Gode råd til dig der ønsker at rejse alene

Vi elsker at rejse og vi elsker at rejse så meget, at vi ikke er blege for at rejse alene ud i verden, hvis det ikke lige passer sammen med vores faste rejsepartnere, hvad end det er kærester, venner eller familien.

De gange jeg har været ude og rejse alene har jeg fået mange kommentarer med på vejen af mine veninder, kolleger og folk jeg ellers støder ind i. Min familie er lige så tosset som jeg, så de stiller ikke spørgsmål til det.

Folk er lidt splittede når de hører at man skal rejse alene. Er det ikke farligt? Hvem skal man så snakke med? Hvordan får du så mad? Kommer du ikke til at kede dig? Tør du virkelig det? Ja, der har været mange reaktioner og mange spørgsmål men de fleste synes faktisk også det er rigtig sejt at man bare gør det uden at tænke så meget over det.

Hvor skal jeg tage hen, når jeg skal rejse alene?

Jeg ved ikke med dig, men når jeg har skulle planlægge ferie med andre har jeg altid haft gode ideer til hvor vi kunne tage hen og hvad vi kunne se – det er bare ikke altid at de andre er enige… Men det at rejse alene er en oplagt chance til at få oplevet det, som du altid gerne har ville se, men som du aldrig lige har fået andre med på. Og det kan der jo være mange gode grunde til – alt lige fra økonomi til interesse for landet/stedet til timing af afrejsetidspunkt, men det skal ikke stoppe dig!

Min karriere som “solorejsende” startede allerede som 19-årig, hvor jeg havde planlagt at rejse alene i et års tid som backpacker. Det var grænseoverskridende! Nok mest fordi jeg skulle forlade alt det trygge (mor og far) i så lang tid. Der er naturligvis en væsentlig forskel på at rejse alene ud så længe og på at tage en forlænget weekend i en storby eller en uge i sydens sol. Men det at jeg har haft den oplevelse gør, at jeg hviler i mig selv og jeg ved at jeg nok skal klare den – jeg har allerede stødt på de flest tænkelige udfordringer under det lange backpackingforløb og ved at tingene ALTID ordner sig alligevel på den ene eller den anden måde.

I dag foretrækker jeg at rejse til storbyer, hvis jeg skal rejse alene. Men jeg har også personer i min nære familie som mindst en gang årligt vælger at rejse alene i 14 dage på charterferie i sydens sol. Og det til trods for at der både er ægtefæller, venner og børn der kan rejses med. Du vil formentlig også hurtigt opleve at der er noget befriende ved at rejse alene og måske få lyst til at gøre det igen.

Min sidste rejse alene var i sommers. Der var jeg 5 dage i Rom. Med i overvejelserne var også Barcelona, London og Paris men valget faldt på Rom fordi jeg ikke havde været der siden gymnasiet og nu faktisk godt gad genbesøge nogle af alle de historiske steder, som dengang ikke helt fangede min interesse. Jeg har besøgt både Barcelona, London og Paris indenfor de sidste par år, så selvom de også ville egne sig godt til soloferie, så blev det Rom denne gang.

Min forrige rejse alene var til New York. Der havde jeg 10 dage på egen hånd, men her må jeg indrømme at det blev lige et par dage for meget for mig. Der manglede jeg en at dele alle de nye indtryk med og jeg tror at 7 dage havde været mere passende – men det ved jeg så til næste gang.

Gode råd til valg af hotel

Det er ikke en hemmelighed at det er dyrt at rejse alene. Hoteller er bare grundlæggende billigere når man er to eller flere. Men jeg har valgt at sige at det er bare en del af udgifterne og jeg vil ikke spare på hotellet – netop fordi jeg vælger at rejse alene. Man kan bare lidt bedre kapere et skummelt hotel i en mørk gyde, hvis man ikke er alene.

Nedenstående liste er de kriterier jeg går efter når jeg vælger hoteller når jeg rejser alene:

 • Eget bad og toilet
 • Tæt på offentlig transportmuligheder
 • Helst døgnbemandet reception
 • Wifi på værelset
 • Centralt beliggende ift. seværdigheder
 • Gode anmeldelser på tripadvisor

Jeg har tendens til at tilbringe lidt længere tid på hotelværelset når jeg er ude og rejse alene, end når jeg rejser med andre og derfor ofrer jeg gerne lidt ekstra på et lækkert hotel. Man går ikke ud på samme måde om aftenen, så her er det ofte en god bog eller tv/computer der underholder mig.

Ovenstående kriterier bruger jeg egentlig også når jeg rejser med andre, jeg er bare lidt mere kræsen når jeg vælger at rejse alene.

Jeg plejer at booke mine hoteller via Hotels.com, hvor jeg ofte kan finde gode hoteller til fornuftige priser – det kan jeg varmt anbefale.

Hvordan ser en typisk dag ud?

Se det er jo her det virkelig kan mærkes at man rejser alene – på den gode måde! Du kan lave alt det du vil uden at skulle gå på kompromis. Jeg er vild med det! Du kan skræddersy dagen præcis som du gerne vil det, hvad end du vil sove længe eller stå op med fuglene, shoppe dagen lang eller fordybe dig i moderne kunst på et museum. Valget er dit og det skal du udnytte!

Da jeg var i New York havde jeg haft god tid til at planlægge min rejse og havde overblik over de ting jeg gerne ville se og i Rom havde jeg ikke nået at forberede så meget, så der blev det mere ad hoc. Fælles for begge rejser er dog at jeg nyder bare at slentre rundt og suge den pulserende storbystemning til mig. Finde en café eller et torv, hvor man kan sidde og observere mennesker, nyde forårssolens første stråler på en bænk i en park og gå ind i lige præcis den butik jeg synes ser spændende ud, uden at skulle forhøre mig hos andre hvad de har lyst til.

See Also

Jeg er A-menneske og er ofte relativt tidlig på farten. På en typisk dag vil jeg så bruge en times tid om eftermiddagen på hotelværelset, hvor jeg lige hviler fødderne og slapper af inden jeg måske går ud og finder noget aftensmad og går en aftentur.

Men jeg kan da ikke gå på restaurant alene?

Det jeg er blevet spurgt om flest gange i forbindelse med at rejse alene, handler om det at spise aftensmad alene. For man kan da ikke gå alene på restaurant?

Eller kan man? Jeg kan godt… Bevares, jeg nyder det da mere i selskab med andre, men hvorfor skal jeg skamme mig over at sætte mig ind på en restaurant, bare fordi jeg er ude og rejse alene? Det ville da være dødssygt hvis man skulle spise McDonalds hele ferien, fordi det er flovt at gå ud at spise selv.

Ofte vælger jeg dog at spise frokost ude når jeg er på farten, der er det lidt mere uformelt at sætte sig på en cafe alene eller spise en sandwich på en bænk et sted. Og om aftenen vil jeg ofte vælge en form for takeaway, hvilket heldigvis er dejligt nemt i storbyer uden det skal være burgere og pomfritter. I New York er der i hvert fald masser af steder, hvor man kan sammensætte sit måltid ud fra en buffet og betale ift. vægt og så tage det med sig. Da jeg var i New York faldt det tilfældigvis sammen med thanksgiving, hvilket jeg ikke havde tænkt over. Men jeg besluttede mig for at det skulle jeg ikke snydes for, så jeg gik på restaurant og fik thanksgivning dinner the american way og det er en oplevelse jeg sent glemmer.

Når jeg går på restaurant alene har jeg oftest en bog med, som jeg læser i mens jeg venter på maden.

Pas på dig selv

Nu kan man også male det hele lyserødt og lykkeligt, men der er selvfølgelig opmærksomhedspunkter når man skal rejse alene. Men med sund fornuft kommer man altså virkelig langt. Der er dog ting jeg helst ikke gør når jeg er ude og rejse alene:

 • Går ude når det er mørkt
 • Bruger undergrund/subway sent om aftenen
 • Går i byen (som i diskotek og barer)
 • Rejser til meget fattige områder eller områder kendt for meget kriminalitet
 • Lejer bil

Jeg vil til enhver tid foretrække planlagte ture hvis jeg skal ud og se noget uden for byen (når jeg rejser alene) og jeg holder mig primært hjemme på hotellet efter kl. 20. Og så er jeg altid i kontakt med nogle herhjemme og fortæller om hvad jeg har af planer for dagen.

View Comments (17)
 • Fantastisk!!!

  Jeg har en veninde som lige har skrevet at rejsen kan blive annulleret fordi hun, i tilfælde af hvis hun dumper til sin eksamen, kan tage en reeksamen i den periode vi er ude og havde planagt at rejse…

  Der var jeg sådan lidt, øv g trist. Men dit indlæg har givet mig mod på at rejse alene, og første gang… Hul i det, intet skal forhindre mig i at følge min drøm.. Har også købt billet det ville være ærgerligt…

 • Hej Mina,
  Ih hvor jeg håber din veninde består eksamen, så i kan komme afsted sammen. Hvis det ikke ender med det udfald, så håber jeg du vil få en dejlig ferie alene!
  Kh Anja

 • Hej Charlotte,
  Arj hvor lyder det fedt med roadtrip i Florida. Jeg tror du har ret i at det stadigvæk er lidt tabubelagt – desværre. Jeg er sikker på at du overlever og at du får en helt fantastisk tur! Nyd det 🙂
  Kh Anja

 • Hej Anja 🙂

  Mange tak for dit gode indlæg. Har selv rejst meget alene, blandt andet til Mexico. Der er ikke meget at frygte, så længe man tænker sig om 🙂

  Vh
  Camilla

  • Hej Camilla,
   Dejligt at høre at du også har gode oplevelser med at rejse alene! Mexico er også et sted jeg godt gad at opleve 🙂
   Kh Anja

 • Jeg har planlagt en rejse til rom alene (da kæresten og jeg er gået fra hinanden og jeg ikke vil lade rejsen gå til spilde). Det eneste problem er at jeg er bange for at være ude når det er mørkt. Jeg ankommer nemlig i lufthavnen (Fiumicino) klokken 23.15 og er allerede bekymret for at komme i en uhyggelig taxa og blive kørt et forkert sted hen. Jeg bor cirka en halv time i bil fra lufthavnen, så det er et lille stykke vej. Nogle erfaringer eller gode tricks og ideer omkring transport fra lufthavnen så sent om aftenen alene? 🙂
  /Heidi

  • Hej Heidi,
   Du kan evt. prøve at kontakte det hotel du skal bo på og spørge om de kan være behjælpelig med at arrangere transporten 🙂 Så vil der formentlig stå en chauffør med dit navn på et skilt, som sørger for at du kommer sikkert frem. Hvor er det dejligt at du tager afsted alligevel, trods triste omstændigheder. Vi håber at du får en fantastisk rejse!

 • Hej Anja,
  har du en anbefaling til hvad en go destination kunne være til en der rejser alene for første gang.
  jeg vil gerne afsted her i efterårsferien men er meget i tvivl om hvor turen skal gå hen. det skal helst være overkommeligt økonomisk men ellers er jeg ret åben overfor ideer 🙂
  håber du kan hjælpe lidt 🙂
  Mvh Christina

  • Hej Christina,
   Jeg ville helt klar vælge en af Europas storbyer. Der er tit gode og billige flybilletter, især hvis man er lidt fleksibel med afrejsedato og/eller tidspunkt. Afhængig af hvad man er til og hvor man har været før, så kunne London, Barcelona, Prag eller Berlin være nogle gode forslag. Rom er med garanti også en god destination i efteråret, hvor det stadigvæk er lunt men ikke helt så varmt som om sommeren. Men du kan tænke lidt over hvad det er du gerne vil opleve. Er det museer, arkitektur eller shopping der tænder dig? Måske en kombination af det hele 🙂 Så kan man researche lidt på hvad de forskellige byer har af tilbud. Synes eksempelvis at London er genial til både shopping og museer og det er billigt at komme dertil og mange muligheder for hoteller i alle prisklasser. Byer som Paris og Barcelona synes jeg personligt ikke er lige så gode til shopping og museer, men der er til gengæld de flotteste bygninger, parker og udsigtspunkter, så hvis man nyder at slentre rundt og mærke byens puls og ikke forventer at komme hjem med en ny garderobe, så er de gode bud. Paris er dog en relativ dyr by at rejse til, i hvert fald ift. overnatningsmuligheder. Man kunne også søge nord på til en by som Stockholm. Der har jeg kun været meget kortvarigt, men ville gerne tilbage dertil. Der er sproget også til dels til at forstå og det kan måske være lidt lettere at begå sig der, fordi det minder lidt mere om det vi kender herhjemme, hvis man er lidt bekymret for at rejse alene.
   Jeg håber du kan bruge mit input i dine overvejelser og ellers er du altid velkommen til at spørge igen 🙂
   Kh Anja

 • Hej Natascha,
  Jeg har ikke været i Paris alene, men det var ikke noget der ville bekymre mig umiddelbart. Jeg har været der to gange med hhv. min søster og min kæreste og ingen af gangene har jeg oplevet noget der ville gøre mig utryg ved at tage derned alene. Så jeg vil da sige Go! hvis mavefornemmelsen føler for det!
  God tur 🙂
  Kh Anja

 • Hej Anja,

  Jeg overvejer stærkt at rejse til New York alene, da af veninderne har råd eller feriedage tilbage. Jeg er igang med at lede efter hotel, men puha det er dyrt. Hvilet hotel boede du på da du var alene afsted?
  Mvh
  Susanne

  • Hej Susanne,
   Jeg kan på det varmeste anbefale dig at gøre det! Der er så mange oplevelser og ikke mindst shopping at komme efter 🙂 Det hotel jeg boede på er der desværre ikke mere. Det hed vist Thirty thirty og lå på 30th east. Jeg har for et par år siden været afsted med min kæreste, hvor vi boede på Homewood suites. Det er hilton der står bag, men er lidt billigere. Det er små lejligheder og var rigtig fint. Men ja, det er mega dyrt at bo i New York. Men hvis man rejser alene er det også bare rart at man bor et sted man er tryg.
   Jeg håber du kommer afsted og får en skøn tur 🙂
   /Anja

 • Hej Marianne,
  Hvor er jeg ked af at høre at du ikke trives alene i Rom. Jeg tænker om du måske kan prøve at opsøge andre mennesker? Nu ved jeg ikke hvor gammel du er, men der må være mange backpackers i byen. Har selv rejst som backpacker og der var ofte en masse arrangementer i og omkring de store hostels. En mulighed kunne måske være at tjekke ind i et vandrehjem/hostel hvor du så kommer til at bo på værelse med nogle andre. Det er altid en god mulighed for at møde andre mennesker. Jeg faldt også lige over denne side: http://www.din-private-rejseleder-i-rom.net/ som måske også kunne være en indgangsvinkel til et eller andet socialt. Måske han kender nogle arrangementer.
  En mulighed kunne også være at arrangere nogle ture. Hvad med en tur til Pompei med guide og andre turister?
  Du kan også overveje airbnb som en indgang til andre eller bruge tripadvisor til at opstøve de lidt anderledes ture og oplevelser.
  Hvis storbyen bliver for meget kan du måske undersøge muligheden for at komme ud til stranden og koble lidt af. Jeg tror der går tog fra Rom.
  Jeg tror mit bedste råd er at opsøge backpackermiljøerne, her er andre der rejser alene og er meget villige til at have oplevelser med andre. Prøv evt. at spørge på dit hotel om de ved hvor du kan finde andre der rejser alene. Jeg har et eller andet der siger mig at området omkring den spanske trappe er et samlingspunkt for rejsende. Måske kan du en dag slå dig ned med en god bog og en kop kaffe på trappen og lade dig falde i snak med mennesker?
  Åh jeg håber sådan du kan bruge dette til noget. Og jeg håber at du falder til i den smukke by, når du har fordøjet nogle af byens indtryk.
  Og som du selv skriver så er en mulighed at tage hjem, hvis det er helt forfærdeligt <3
  Mange hilsner Anja

 • Hej Anja
  Fredag den 24. marts, rejser jeg alene til Bali. Hjemmefra har jeg prøvet at købe ture rundt på Bali og til Komodo evt. Java. Man skal minimum være 2 personer, lykkes det at finde en tur, koster 1/3 mere.
  Kan man købe ture på Bali til en fornuftig pris.

  Med venlig hilsen
  Poul

  • Hej Poul,
   Uha, da må jeg være svar gyldig. Jeg har kun været på Bali en gang og har ingen erfaring med den slags ture. Håber det lykkes for dig.

   Mvh Anja

   • Hej Anja
    Netop hjemvendt, det er nemt at få en tur, man bliver tilbudt transport, til alle steder. Man skal holde sig fra taxaer uden taxameter. Jeg gik rundt og undersøgte ruter og pris.
    Tjek udflugtsmål hjemmefra og husk “Turen går til Bali”, lav en rute, med 3-4 mål, en 10 timers tur kan laves for 300 -400 kr.
    Med venlig hilsen
    Poul

    • Hej Poul,
     Tusind tak for din tilbagemelding. Dejligt at høre at det gik som det skulle!
     Kh Anja

Scroll To Top