Now Reading
Kør selv ferie i Irland

Kør selv ferie i Irland

Irland. Den grønne ø og hjem for får, uforudsigeligt vejr og folk der kører i den anden side af vejen.

Jeg tror aldrig jeg har overvejet Irland som en feriedestination, og for at være ærlig, så kunne det sikkert godt have endt med at blive en hel anden destination end lige netop Irland. Da jeg var ved at planlægge sommerens kør selv ferie med min veninde var der flere potentielle kandidater såsom Norge, Sverige og Finland. Vi blev dog hurtigt enige om, at skulle man igennem flere eller bare et af de lande, så ville det kræve væsentlig længere tid end små 10 dage.

Der er dog en ting lige præcis Irland har tilfælles med min favoritdestination New Zealand:

Det er den storslåede natur.

De seneste par år har netop naturen været afgørende for, om det er et sted jeg har ønsket at rejse hen. En anden fed fordel ved Irland er, at det tager max 3-4 timer at køre fra øst til vest, og dermed er 10 dage helt okay til en lille rundrejse.

Så valget faldt altså på kør selv ferie i Irland, og det har jeg ikke fortrudt et sekund.

Det der med at køre i den anden side

Hvis det stod til mig, så skulle kørsel synkroniseres i hele verden – men den magt har jeg endnu ikke fået tilsnusket mig, så i Irland kører de altså fortsat i den forkerte side. Vi var temmelig skeptiske omkring det at skulle leje en bil og køre rundt i et andet land hvor alt var modsat. Det gjorde det ikke bedre, at vi kunne læse et væld af skræmmehistorier på nettet hvor især de små livsfarlige veje fik opmærksomhed – samt at flere mener det nærmest er umuligt at finde rundt i Irland, selv med en gps.

Jeg forventede nærmest at et eller andet skulle gå galt. At vi ville køre galt, køre forkert, eller at vi ville ramle direkte ind i moder natur – uanset om det så var et får, bjerg eller hvad end Irland kunne byde på. Men vores kør selv ferie gik perfekt (bortset fra det faktum at vi næsten ikke fik udleveret en bil pga. aldersproblemer), om end irerne ikke er store fans af at overholde fartgrænserne. Vi var ikke med i nogle uheld, vi overværede ingen uheld, og vores gps klarede uden problemer. I forhold til at køre i den anden side, så er det en smule skræmmende ja, men man vænner sig relativt hurtigt til det. til dig der sidder derude og overvejer en kør selv ferie i Irland – gør det, og lad være med at lade dig skræmme af det du kan læse.

Lejebilen fra Sixt på tur i vestirland

At planlægge en kør selv ferie i Irland

Jeg er fortaler for, at man researcher og planlægger sin kør selv ferie inden man starter selve ferien. Når man er på bilferie bliver man til dels også lidt tvunget til det, hvis man vil være garanteret en bil når man ankommer.

Vi startede med at lave en plan for hvad vi ville se i Irland, hvilke strategiske steder vi ville overnatte, og bookede så hoteller og hostels landet rundt. Set i bakspejlet havde vi ønsket, at vi ikke havde booket overnatning på forhånd, da der findes et hav af bed and breakfasts hele landet rundt som man ikke lige finder på hotels.com, og mange af dem ved særdeles attraktive lokationer. Men det giver dog en hvis tryghed at have sine bookinger på plads, og det kan der også være en fordel ved.

Vores rute gennem Irland var: Dublin > Belfast > Galway > Killarney > Cork > Dublin

See Also

Det vigtigste tip jeg kan give til dig der overvejer en kør selv ferie (uanset hvor i verden – muligvis med undtagelse af Mexico og andre potentielt farlige steder) er, ikke at følge motorvejen når du kører fra en destination til en anden. Kør langs kysterne, tag scenic routes eller hvad end der er af muligheder – bare styr udenom de store veje medmindre du har travlt.

Her overnattede vi

Cork, en by vi gerne havde undværet

Vi var godt tilfredse med de udvalgte steder vi overnattede, bortset fra Cork. Magen til kedelig by skal man lede længe efter (og det var altså ikke kun os der syntes det). Særligt når man ankommer i bil er Cork en irriterende by.

Reglerne i Cork er nemlig, at i tidsrummet 8 morgen til 18 eller 20 aften, skal man sørge for at have parkeringstilladelse i ruden. Der findes ikke private parkeringspladser i Cork, heller ikke selvom det er ude foran et hotel. Derfor skal man købe såkaldte parking discs, der fungerer som et skrabelod.

Man køber en parking disc for 2 euro i den lokale Spar (og ja det er det eneste sted du kan købe den), og så gælder den i 2 timer. Officielt er reglerne sådan, at du ikke må parkere det samme sted igen efter 2 timer, men det fik vi dog at vide af en ansat på vores hostel var ok. Du må heller ikke skrabe alle dine parking discs på en gang og lægge dem i ruden samtidig, så du kan gå ubekymret rundt i byen hele dagen. Vi rendte altså frem og tilbage til vores bil hver anden time, for at skifte parking disc. Det er sgu dumt Cork. 

Rejsetips til kør selv ferie i Irland

 • Offentlige toiletter finder du ikke rigtig. Så vær forberedt på at holde ind på tankstationer og betale dig fra det, eller spørg de søde pubejere om du må låne et toilet.
 • Køb en gps og du er good to go!
 • Vær forberedt på, at irerne ikke overholder fartgrænserne, men det bør du gøre.
 • Når du kommer til Nordirland skifter valuta, hastighed og afstand til britisk.
 • I de fleste supermarkeder skal du købe for minimum 10 euro hvis du vil betale med dankort, og du kan ikke regne med at kunne hæve over
 • Lejer du en bil vil de forsøge at sælge en masse ekstra forsikringer, hold hovedet koldt når du skal beslutte dig.

Vil du læse flere rejseberetninger og rejsetips til Irland? Så kig forbi rejseguiden til Nordirland, Vestirland og Sydirland her.

View Comments (2)
 • Hej Mille. Super godt indlæg du har lavet om Irland. Min kæreste og jeg overvejer en kør-selv tur rundt i syd og vest Irland, men har svært ved at gennemskue hvad budgettet er for 10 dage. Hvad måtte i slippe ca for bil, overnatning og mad i store træk? Mvh Kathrine

  • Hej Kathrine,
   Tak for de søde ord, det gør mig så glad 🙂 Og mit første svar til jer er: gør det, I vil ikke fortryde det!

   Min veninde og jeg regnede sidste dag på ferien ud hvad vi cirka havde brugt på benzin, bil, overnatning, mad og kort til GPS’en. Jeg husker ikke det eksakte beløb, men det var under 6000 kr pr person. Nok nærmere i nærheden af 5000 kr. Vi var overraskede over det ikke var blevet dyrere.

   Med til det skal der dog siges, at vi fik en dyrere bil end forventet, fordi der var problemer med biludlejningen. Og at vi levede meget sparsommeligt ifht. mad – mere rugbrød end restauranter.

   Vi valgte de billigste overnatningsmuligheder vi kunne finde (se links i indlægget), og standarden var faktisk rigtig fin syntes vi. De eneste steder vi delte værelser med andre var i Dublin, for at spare hvor vi kunne – ellers havde vi private rooms, primært på hostels.

   Irland er et lille land, så medmindre I har en plan for de 10 dage, så vil jeg anbefale jer at tage længere rundt end kun syd- og sydvest; det tager ikke mere end 3 timer at komme fra øst til vest.

   Jeg håber det hjælper jer lidt på vej, og så håber jeg I får en fantastisk ferie uanset om det bliver Irland eller ej. Men det kan varmt anbefales herfra 🙂

   /Mille

Scroll To Top