Now Reading
Fattigmandsmarcipan: Sådan lavede man konfekt under krigen

Fattigmandsmarcipan: Sådan lavede man konfekt under krigen

Marcipan under krigen

Denne opskrift på julekonfekt har været i vores familie så længe jeg kan huske. Jeg har set min farmor, far og mor lave det hver december, og det er, overraskende nok, min yndlingskonfekt (jeg vil faktisk hellere have det end rigtig marcipan).

Kreativt konfekt under krigen

Man kalder den her form for konfekt “fattigmandsmarcipan” eller bare marcipanerstatning, for det er dét der ligger til grund for opskriften: en tekstur og smag der minder om marcipan, men som ikke er det. Den blev lavet under krigen hvor pengene var små og visse ingredienser ikke til at opstøve. 

Jeg har ikke stødt på denne opskrift andre steder, men jeg har til gengæld set at Nationalmuseet har andre opskrifter på erstatningsmarcipan der bl.a. indeholder havregryn eller mosede kartofler. Dem har jeg ikke prøvet, men den du finder herunder kan jeg i hvert fald anbefale.

Opskriften er til en relativ lille portion, så den kan evt. dobles op (tro mig, de forsvinder hurtigt!).

Ingredienser til Fattigmandsmarcipan:

 • 30 gram margarine
 • 60 gram mel
 • 7 spsk mælk
 • ½ pakke flormelis
 • mandelessens

Marcipan erstatning under krigen

Fremgangsmåde:

 1. Margarine og mel opbages, mælk tilsættes og opbagningen piskes kraftigt til en ensartet konsistens opnås.
 2. Massen afkøles
 3. Når massen er afkølet, æltes flormelis i.
 4. Mandelesssens tilsættes efter smag og behag.
 5. Når konfekten smager som du vil have den, så formes små kugler/kegler, som sidenhen dyppes i flydende chokolade og evt. krymmel eller kokos.
 6. Konfekterne opbevares på køl i op til 14 dage – 3 uger.
View Comments (10)
 • Line: Du må prøve den ved lejlighed, den er virkelig lækker 🙂

  Tina: Hihi, ja jeg kender heller ikke nogen ud over min familie der laver det her konfekt, så det kan ikke være så udbredt mere 🙂

 • Vi lavede den også i mit hjem, da jeg var barn. Og ja, det er en opskrift, som stammer fra krigens tid. Man kunne simpelt hen ikke få marcipan. Kan næsten dufte det nu, når jeg mindes dem. Min mor kom romessens i, dyppede dem i chokolade og kaldte dem for romtoppe:) Mums!

 • Sjovt at se denne opskrift. Jeg har en lignende fra min bedstemor, som brugte vand i stedet for mælk i opbagningen. Har ofte lavet en stor portion, når der var børn på besøg, og indfarvet i forskellige farver. Det er en skøn spiselig ‘modellervoks’ som børnene elsker 😄

 • Nu har jeg prøvet at lave det – det smager godt, men er blevet meget flydende af flormelisen? Hvad kan jeg gøre ved det?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top