Now Reading
Monkey Forest på Bali

Monkey Forest på Bali

Byen Ubud på Bali er kendt for flere ting, heriblandt …

  • Den populære bog “Eat, Pray, Love” af Elizabeth Gilbert
  • Det kunstneriske, frimodige og øko-venlige fællesskab
  • Monkey Forest; et naturreservat med hinduistiske templer og fritgående aber

Hvor det lader til at alle andre kvinder jagter Ketut Liyer mens de er i Ubud, havde jeg personligt glædet mig mest til at besøge Monkey Forest.

Hvorfor? På grund af aberne.

Siden jeg så Pippi og Hr. Nilsson har jeg drømt om selv at holde en abe. Der skulle gå omtrent 15 år før det første abe-encounter fandt sted, her i Ubud, men det var hele ventetiden værd. 😉

Hvad er Monkey Forest?

Abeskoven eller Sacred Monkey Forest Sanctuary (Mandala Suci Wenara Wana på balinesisk) er et naturreservat og område for dyrkelse af hinduisme, beliggende i byen Ubud på Bali. Det er en stor park på omkring 10 hektarer, med over 100 forskellige træsorter, og mere end 600 grådige balinesiske makakaber.

De mere end 600 makakaber holder til i fire forskellige flokke. Disse flokke opretholder hver deres territorium i parken, og de betragtes lige så hellige som de templer du møder.

Du kan opleve tre forskellige hindutempler i Monkey Forest, som eftersigende skulle stamme helt tilbage fra det 14. århundrede. De står naturligvis ikke helt så perfekte hen som de har gjort dengang, men bliver stadigvæk brugt af balineserne, til dagligdagens hellige gøremål – f.eks. renselsesritualer.

Mere end 10.000 turister besøger Monkey Forest hver måned, og du bør bestemt også opleve stedet hvis du kommer forbi Ubud. Vandløbene, de små stier, aberne og de mange Banyantræer giver en hel speciel Indiana Jones fornemmelse, og hvem vil ikke gerne opleve det.

Det skal du vide om Makakaberne

Hvor søde Makakaberne end er, så er de mindst lige så grådige og voldsomme af opførsel.

Aberne vil have fat i den mad som de mange tusinde besøgende bringer (og de går ud fra du har, eller gemmer på), og de er ikke blege for selv at gå i lommerne på dig. De går heller ikke af vejen for at tage vandflasker og andre løse genstande – så sørg for at pakke de ting væk, du ikke vil risikere at miste.

Man kan købe bananer ved indgangen til Monkey Forest, men det skulle eftersigende være en lidt intens oplevelse, når aberne opdager du har mad, og vil have fat i det. Du behøver ikke købe bananer for at opleve aberne på tæt hold – hilsen en der havde en abe siddende på hovedet, uden at have noget spiseligt med.

Parkens ansatte fraråder at man rører aberne, men det er vist de færreste der overholder det. Tager man armen ned til jorden vil en abe fluks kravle op og sætte sig på skulderen i bedste Pippi Langstrømpe stil. Man skal dog passe på abe bid, da de kan smitte med bl.a. Herpes.

Jeg sad selv med to aber: en på skødet og en på skulderen. Den ene vælger at kravle op på hovedet, og begynder at gnave i hovedbunden. Her kan man hurtigt blive panisk, og mærke at man ikke helt ved hvordan man håndterer et sådan dyr. Der var dog intet dramatisk i min oplevelse, udover at jeg nogle dage efter opdagede, at jeg via aben var blevet smittet med menneskelus. 😉

Abe-tips til dig

  • Abeungerne er ekstremt søde, men kan have en aggressiv mor der venter rundt om hjørnet – så vær opmærksom!
  • Er du ikke komfortabel med at have dyr tæt på, så lad være med at bøje dig eller sætte dig ned hvor aberne er
  • Hold værdigenstande væk
  • Lad være med at fodre dem
  • Vær påpasselig, og husk på, at det er vilde dyr

Og derudover… Glæd dig, for det er i alt sandhed en fantastisk fornøjelse at opleve!

Scroll To Top