At bestille et krydstogt til de norske fjorde med MSC var lidt af en risk, for jeg vidste intet om krydstogt-livet eller MSC på forhånd.
Derfor var min første tanke, at jeg måtte Google alt jeg kunne: Hvad skal jeg medbringe? Hvilket tøj bør man pakke? Skal man VIRKELIG have Galla-tøj med? Hvilken type folk er det der rejser med krydstogt, og hvordan fungerer det lige med maden?
Og hvad fandt jeg? Intet.
At finde personlige anmeldelser, beretninger eller billeder fra et krydstogt til Norge og/eller det at sejle med MSC er så godt som ikke eksisterende. But how?
Jeg undrede mig gevaldigt.
I disse tider, hvordan kan der så være ingen udover rejseselskaberne der omtaler sådan en tur? Er det fordi der ikke er nogle ombord der tager billeder og deler dem? er det fordi dem der rejser ikke interesserer sig for at dele informationer online? eller er det fordi der ikke er nogle danskere der rejser med?
Det er stadigvæk lidt en gåde for mig, at det er så svært at finde noget om. Min konklusion er, at den primære målgruppe 60+, ikke deler information på samme måde som yngre gør det.
Som jeg senere skulle se for mig selv, så er det i hvert fald ikke fordi folkene ombord ikke dokumenterer med video og billeder, det gør de til den helt store guldmedalje.
Jeg håber derfor at denne guide kan besvare nogle af de spørgsmål, som du som fremtidig krydstogt-gæst måtte sidde med. Jeg havde selv en hel del spørgsmål, som jeg ikke syntes booking-selskaberne eller MSC selv svarede på.
Har du spørgsmål jeg ikke får besvaret, skal du være hjertelig velkommen til at stille dem i kommentarfeltet nederst på siden.
Oversigt over sektioner i denne guide
Klik på de enkelte links for at gå direkte til sektionen.
- Rejseprogram
- Hvem bestiller man sit krydstogt hos?
- Hvorfor vælge at rejse med krydstogt?
- Valg af kahyt
- Hvad koster et krydstogt cirka?
- Betaling ombord på skibet
- Dresscode
- Maden
- Køb af udflugter
- Underholdning ombord
- Hvad skal man pakke?
- Hvem rejser med et krydstogt til Norge?
- Good to know om rejsen
- Vurdering af hele rejsen
Rejseprogram for krydstogtet
Hovedattraktionerne på dette krydstogt er selvsagt de norske fjorde, men det er ikke det eneste man får mulighed for at opleve. Stiger man på i København vil rækkefølgen være følgende:
Klik på de enkelte links for at læse mine indlæg om de enkelte byer og områder
Du har mulighed for at tage ud på spændende udflugter hvert enkelt sted – men nogle steder har du væsentlig længere tid end andre. I Warnemünde har du f.eks. fra 9 morgen til 6 aften, hvor du i Bergen kun har små 5 timer.
Booking af et krydstogt
Hvem bestiller man sit krydstogt igennem?
Mit indtryk er at der er en del selskaber der tilbyder de samme rejser (f.eks. Krydstogt til de norske fjorde), uden at der er en øjensynlig forskel fra det ene til det andet. Vi valgte et bestille gennem BestTravel – formentlig fordi deres hjemmeside var mest overskuelig (lige indtil man skal igennem processen med at vælge kahyt). Vi oplevede ingen problemer med BestTravel, så ved du ikke hvem du skal vælge kan de i hvert fald godt anbefales.
Hvorfor bestille et krydstogt?
Min drøm var aldrig at tage på et krydstogt, min drøm var at komme op til de norske fjorde. At valget faldt på krydstogt bunder i, at det var den nemmeste og mest komfortable måde at komme dertil.
Vi overvejede først at rejse med tog igennem Norge, for at kunne komme op og køre med Flåmsbanen, en drøm jeg har haft i mange år. Men priserne for overnatning i nogle af disse fjordbyer var .. Tja, norske – hvilket betyder ekstremt dyrt. Så en uge ville koste over 8000 kr, bare for overnatning.
Et alternativ var at køre i bil: men jeg har ikke kørt i årevis, og følte på ingen måde det var en mulighed. Jeg drømmer dog om at børste støvet af mine køre-færdigheder, og tage en tur op igennem det Norske. Det er en langt mere fantastisk måde at opleve et land på, end med et krydstogt.
Krydstogtet blev for os derfor en oplevelse i sig selv, noget som vi ikke havde prøvet før – og nye oplevelser skal man jo aldrig kimse af.
Valg af kahyt
Da vi bestilte vores tur var det enormt svært at afkode præcis hvad vi fik for pengene, med de forskellige kahyt-muligheder. Jeg ved ikke hvordan disse rejse-selskaber kan lave så dårlige webløsninger og forklaringer, men det kan de altså.
Når man ikke er inde i MSC-sproget, så ved man f.eks. ikke hvad forskellen på en”Bella” og “Fantastica” kahyt er – selvom der er prisforskel. Derfor valgte vi den billigste løsning: Bella indvendig kahyt. På moderne krydstogt-vis svarer det til dækket hvor Jack Dawson boede i Titanic-filmen 😉
Jeg ville rigtig gerne prøve at rejse med egen balkon, eller sågar bare et vindue. Vil man have et vindue i sin kahyt skal man smide minimum 1200 kr ekstra pr. mand. Vil man have en balkon skal man smide minimum 5000 kr ekstra pr. mand, og det var budgettet ikke til i denne omgang.
Selve kahytten er dog rigtig fin, sengen behagelig og der er et dejligt stort skab og skuffer til alt ens tøj. Der er et tv med én engelsk filmkanal (vores flimrede, som den eneste kanal ud af dem alle), og ellers er der en masse med synkroniserede tv kanaler, et par nyhedskanaler og nogle af MSC’s egne.
Der er minibar hvor man f.eks. kan holde sin egen vandflaske kold, og overraskende mange spejle – man kan faktisk ikke stå i rummet uden at se sig selv fra skræmmende mange vinkler 😉
Der er rengøring hver dag, 2 gange om dagen. Om morgenen kommer de og gør rent i selve kahytten, om aftenen ved 18 tiden kommer de og gør sengen “klar” til man skal sove – det vil sige de fjerner de grønne puder og sengetæppe. Og ved 20-tiden kommer de forbi med program-hæftet for den kommende dag.

Hvad koster sådan en tur.. Cirka?
Det er overraskende billigt at købe en krydstogt billet, hvis man ikke insisterer på at bo i en suite med balkon. Vi valgte den billigste løsning ifht. kahyt, og ente med at betale ca. 5000 kr pr. person.
For de 5000 kr får du også alt mad ombord (all inclusive), bortset fra de frokoster du spiser ude i byen, når skibet ligger til kaj. Drikkelse skal tilkøbes ombord, men kaffe, the og vand er gratis døgnet rundt i buffeten. Vil man have vandflasker skal det tilkøbes.
Prismæssigt kan det godt betale sig at overveje en drikke-pakke. Der er f.eks. en All Inclusive pakke hvor man betaler lige under 200 kr pr. dag, pr. person, for at få alt det man kan og vil drikke. Men så skal man altså også drikke en hel del, hver dag, for det kan betale sig (i min optik 😉 ).
Da vi hverken havde planer om at drikke alkohol, sodavand eller andet – udover vand, så købte vi en vandpakke bestående af 14 L vand til ca. 200 kr. På den måde kan man indløse en lille papirs-flip, hver gang man vil have en flaske vand.
Hver dag betaler du 8,50 euro per voksen i kahytten, for “service charge”. Det dækker over drikkepenge til alle de ansatte ombord, og således slipper du for at skulle tænke på drikkepenge når du køber ting.
Selve turen er altså ganske prisvenlig, men vil du ud på nogle af de udflugter MSC tilbyder på de forskellige destinationer, så begynder det at løbe op.
Vi var selv på to forskellige ture, der hver især kostede 1000-1400 kr. Det var så også de to absolut dyreste, men der var ikke mange der kostede under 40 euro. Men jeg er færdig med at være nærig på mine rejser; er der noget jeg vil opleve, og er det ikke svimlende dyrt, så gør jeg det.
Der er intet værre end at sidde og ærgre sig over, at man ikke kom ud på en tur man ellers gerne ville opleve. Been there done that!
Vent med at bestille, og spar penge
Jeg snakkede undervejs med et dansk ægtepar der fortalte, at de havde betalt knap og nap 12.000 kr for deres tur, som de havde booket et par dage før afgang. De havde været så heldige at få en suite med balkon, mellem 25-30 m2, eget walk in closet og badekar i badeværelset. Altså noget mere luksus end den kahyt vi havde. De fortalte også, at man i dagene før afgang kunne købe de billetter vi havde købt for ca. 5000 kr pr person, til ca. 1800 kr per person.
Så har man is i maven og er man risikovillig, så kan det betale sig. Du kan f.eks. holde øje med BestTravel på Facebook, de reklamerer med ‘last minute tilbud’ når de er der.
Livet ombord på MSC Sinfonia
Hvordan betaler man for ting?
På skibet er der ingen udveksling af fysiske penge, og man bruger heller ikke dankort til at betale med. Når du stiger ombord på skibet får du et MSC cruise card. Det kort bruger du til alt: til at boarde, til at stå af skibet, til at åbne døren til din kahyt og til at betale for ting med (drikke, shopping, ture etc).
MSC kortet kan man tanke op med penge på forskellige automater der står rundt på skibet. Til slut på sit cruise kommer der en invoice hvor der står hvor meget man har brugt, og hvad man skylder udover det man har godkendt til at starte med – hvis man da skylder noget.
Dette skal man huske at gå ned og betale ved selvsamme automater, inden man forlader skibet. Vi forstod det som at det var nok bare at skrive under på den invoice, men det var det altså ikke – og så får man en red alert lyd når man forsøger at forlade skibet.

Er der dresscode?
Generelt set er påklædningen ombord meget casual. Dvs. mere eller mindre hvad folk føler for. De eneste tidspunkter hvor dette ændrer sig, er når der er tema-dag (ikke obligatorisk at deltage). Temaet kan f.eks. være farve grøn, sort/hvid eller 80’er, og det stiller mest krav til hvordan man klæder sig hvis man vil spise i restauranten den aften – spiser man i buffeten er der frit valg på påklædningsdelen.
Der var to gallamiddage på de 8 dage vi var på krydstogt, og ja folk har rent faktisk taget smoking og lange silke-kjoler med. Jeg er ikke slet ikke i målgruppen til den slags, så jeg sneg mig pænt udenom ved at spise i buffeten fremfor restauranten “Il Galeone”.
De fraråder dog shorts, sarong og tanktop i både restaurant og buffeten efter klokken 18.00 – i buffeten blev det dog ikke helt overholdt, men vi oplevede nu ikke nogle der blev bortvist af den grund.
Spisning ombord på MSC Sinfonia
Lad mig sige det sådan her: Du skal ikke tage på dette krydstogt i håbet om store gastronomiske oplevelser.
Vores personlige oplevelse var, at kvaliteten af maden ombord svingede enormt meget, og intet af det fløj helt til tops på smagsbarometeret.
Jeg er hverken kræsen eller snobbet, og jeg klager aldrig over maden jeg får – medmindre det er virkelig slemt. Men maden du får her er altså ikke lækker, udsøgt mad – det er fast food, ment som i meget mad af gangen til mange mennesker. Det skal være nemt, hurtigt og passe til de fleste – med præference for italienere 😉 .
Når man booker turen skal man vælge hvilket tidspunkt man foretrækker at spise på: 17.45 eller 20.30. Det er første seating og anden seating, og vil man undervejs på skibet spise i restauranten skal man altså gå derned på det tidspunkt der står på ens MSC kort Ellers kan man frit gå ned i buffeten og spise.
Vælger man at spise i restauranten har man faste pladser, ved et bord med andre fra ens nationalitet, og her skal man udvælge x antal retter fra dagens menu (suppe, salat, pasta, kød, vegetar og dessert).
Forskellige spisesteder
Der findes ombord to restauranter (Il Galeone og Il Govo), en stor buffet (Buffet La Terrazza) og to mindre buffeter der hedder Caffé del Mare.
Restauranterne er åbne til morgenmad, frokost og aftensmad. Il Galeone er for alle de “almindelige” gæster, og Il Covo er for Aurera-gæster og balcony-suite gæster.
Den store buffet er åben til morgenmad, frokost og aftensmad. De to mindre buffeter er åbne døgnet rundt, stort set. Om dagen forvandles den ene til et “pizza-corner” og det andet til “hamburger paradise”.
Den eneste klare fordel ved at spise sin morgenmad i restauranten fremfor buffeten er, at der er mange flere borde i restauranten – hvor buffeten godt kan være temmelig proppet.
Da vi steg ombord første dag endte vi med at gå i den lille buffet til frokost, vi troede kun der var den ene der serverede hamburgere (pizza’en smager 1000 gange bedre). Det vi fik her var faktisk på grænsen til ulækkert, og jeg forstår ikke forældre lod deres børn spise løs af det hver dag.
En syntetisk burgerbolle med bøf og ost, og en hotdog bestående af tørt hvidt brød med en syntetisk udseende pølse – dyppelse må man selv putte på. Smagte det i det mindste godt kunne det gå an at udseende var tvivlsomt, men burgeren smagte ikke af rigtig kød. Needless to say, det var sidste gang vi spiste det til frokost.
Meget pasta og brød
Da det er et Italiensk rederi finder man i buffeten utrolig mange pastaretter, brød, ost og pålæg. Der er et udvalg af grøntsager: salat, tomat, agurk, majs og nogle tilberedte grøntsager såsom “buttered beans” eller kogt broccoli. Men mere avanceret er det ikke.
Vores første måltider i buffeten (heriblandt burgeren jeg nævnte ovenover) var nok det værste, og derefter fik vi heldigvis nogle positive oplevelser. Såsom kartoffelmos, bønner og noget sur/sød sovs der smagte ganske udmærket. Det meste af kødet de tilbereder er generelt for well done og dermed sejt – formentlig for at undgå dem der ikke vil have kød med en anelse lyserødt skær i.
Er maden bedre i restauranten end buffeten?
Efter den første knap så velsmagende middag ville vi prøve restauranten for at se om smagsoplevelsen ikke måtte være bedre. Det var det, men ikke meget – og vi spiste faktisk kun der den ene gang.
Det kan smages og ses, at meget er tilberedt på forhånd, og at det er lette løsninger. Min kæreste fik en tomatsuppe som smagte mest af vand, olie og tomatpulver, vores appetizer med rejer og skaldyr smagte så kraftigt af fisk at den næppe kan have været helt frisk, og min salat bestod af iceberg med et par enkelte stykker stegt peberfrugt, med masser af vinaigrette.
Jeg spurgte et dansk par der havde balcony suite, om maden i Il Covo var bedre end Il Galeone – nu hvor det var en mere eksklusiv restaurant, men det sagde de at det ikke var.
Maden ombord er udmærket, gennemsnitlig og fint til billettens pris. Men gourmet oplevelser finder man altså ikke, og vi kommer ikke noget nær den fantastisk bøf jeg fik på The Explorer på Oslobåden. Faktisk var hele oslobådens buffet mere velsmagende end maden her.
Når alt det er sagt, så var der mange der ytrede tilfredshed over maden, og der er ingen tvivl om at du nok skal kunne blive mæt undervejs.
Køb af udflugter
Udflugterne var det jeg havde glædet mig mest til ved krydstogtet: at komme ud og opleve det “rigtige” Norge.
Man kan booke ture ved alle destinationer (Warnemünde, Bergen, Geiranger/Hellesylt og Flåm). Vi valgte at booke ture i Geiranger/Hellesylt og Flåm.
Det er ikke specielt billigt, og jeg er sikker på man kan gøre det væsentlig billigere hvis man selv arrangerer det, men der er en hvis tryghed i, at det hele er klappet og klart. Vi var ovenud tilfredse med købet af vores ture, og det vil jeg varmt anbefale andre.
Det er ikke MSC selv der arrangerer turene, men gennem et samarbejde de har med forskelige arrangører i Norge. Når man bestiller får man enten stukket billetterne i hånden med det samme, ellers bliver de leveret til ens kahyt inden dagen hvor udflugten skal foregå.
Man skal ikke vente alt for længe med at booke sine ture, så snart man kommer ombord. Nogle ture har et begrænset antal pladser, og vi var f.ek.s så heldige at få de to sidste billetter til en tur “transfer fra Geiranger til Hellesylt” 2 dage før den skulle finde sted. Vi havde faktisk ikke overvejet at der ville blive udsolgt. Så det skal man have med i tankerne.
Det kan være værd at sætte sig ind i turene hjemmefra, så man ved hvad man vil booke når man kommer.
Når dagen kommer og man skal afsted på sin tur, vil man i “The Daily program”-hæfte man får udleveret til sin kahyt hver aften kunne se, hvor man skal møde op henne den pågældende morgen.
Vi skulle f.eks. gå til “Teatro San Carlo”. Her får man udleveret et klistermærke der har ens busnummer på, og som kan hjælpe guiderne med at vise en i den rigtige retning, og så skal man ellers vente på det er ens tur til at blive kaldt ud til ens transportmiddel.
Underholdning ombord
Der er masser af underholdning ombord på MSC Sinfonia. Selve skibet har flere barer, shoppemuligheder, spa, fitness, en pool, bordtennisbord, bordfodbold, minigolf, basket og fodbold, et teater (forestillinger om aftenen), casino og en teen-club.
De ansatte arrangerer ligeledes diverse aktiviteter i løbet af dagen og aftenen, såsom danseundervisning, quizzer og så videre. Som den introverte person jeg er, er det ikke lige den type aktiviteter der tiltaler mig. Jeg foretrækker en god film eller bog fremfor fællesdans – og der er mulighed for det hele.
Der er dog ingen tvivl om, at man nok vil få mere ud af de tilbud der er ombord, hvis man kan lide fælles-aktiviteter, at klæde sig fint på til middage og hygge sig med masser af drinks og dans i baren (eller med officererne) . 🙂
Hver aften får man leveret et hæfte med programmet for den kommende dag. I det hæfte står der virkelig alt lige fra hvornår solen står op og går ned, til aftenens tema, hvilke aktiviteter der er hvor og hvornår, hvor man skal mødes henne hvis man skal på udflugt, om der er særlige tilbud på shopping, spa eller drinks og så videre. Dette er den bedste guide man har til livet ombord.
Hvad skal man pakke?
Et krydstogt til de norske fjorde er en af de type rejser hvor man skal pakke mere eller mindre alt. Er man frisk på de sociale arrangementer på skibet skal man måske pakke lidt festligt 80’er tøj, galla kjolen samt det pæne tøj, badetøjet hvis man vil i pool’en, fitnesstøjet hvis man vil træne lidt og afslapningstøjet til når man er i sin kahyt.
Derudover er der ikke ligefrem sol-garanti på disse kanter af kloden, og selvom vi var af sted i midt juli var der faktisk stadigvæk sne flere steder i Norge. Man kan ligeledes forvente både tåge, regn, høj sol og masser af vind er nærmest en garanti når man sejler – alt i alt, temmelig upraktisk når man skal pakke 😉
Jeg vil anbefale disse ting:
- En god regnjakke der også kan modstå vind
- En varm trøje
- Et par gode sko, man kommer alligevel til at gå en del
- En rygsæk der kan rumme lidt af hvert når man skal på tur
- Pænt tøj så man kan spise i restauranten
- Badetøj til pool/spa
- Træningstøj til fitness
- Enkelte beklædningsdele i forskellige farver, hvis man vil passe ind i de forskellige farve-temaer de kører
Der er bodylotion, shampoo og håndklæder til rådighed i din kahyt. Der er ligeledes skabe med bøjler, skuffer og hårtørrer. Du behøver heller ikke medbringe en adapter.
Hvem er ens medpassagerer?
Noget af det første jeg tænkte efter at have booket turen var: hvilke typer er det der tager på krydstogt i Norge?
Er det outdoor-typerne, de velhavende smykke-beklædte typer? er det børnefamilier? … Det kunne være hvem som helst, really. På dette krydstogt var det primært par i alderen 60+. Der var også en hel del børnefamilier der både havde de helt små børn med, og nogle op til teenagealderen. Der var til gengæld ikke mange i min aldersgruppe, midt tyverne.

Vi fik indtrykket af, at der var flest italienere, spaniere og franskmænd – og kun et fåtal danskere. Det virker som om alle de ansatte ombord kan mindst 3 sprog flydende – og alle officielle meddelelser skal oplæses på et væld af sprog, dvs:
Spansk, italiensk, portugisisk, fransk, tysk og engelsk.
Det er en lille detalje man faktisk godt kan blive gevaldigt irriteret over, fordi alle meddelelser tidsmæssigt trækker ud.
At kommunikere med andre sydlandske gæster på engelsk er heller ikke altid let. Jeg spurgte en mand om to stole var ledige ved deres bord på engelsk, han svarede mig (et eller andet) på italiensk. Tak til kropssprog.

Good to know
- Den første dag du bruger på skibet skal du deltage i en obligatorisk sikkerheds-øvelse
- HUSK afbestillingsforsikring når du bestiller dit MSC krydstogt. Det er en dyr fornøjelse hvis uheldet er ude – siger jeg af personlig erfaring 😉
- Det er en god idé at have lidt euro og norske småmønter i pungen, til når du kommer i land. I Bergen skal du f.eks. betale med 10’ere for at bruge mange offentlige toiletter
- Du skal igennem en sikkerhedskontrol alá lufthavnen hver gang du skal ombord igen – men du må godt have mad og drikke med
- Husk at betale din regning ved automaterne inden du forsøger at forlade skibet
- Book dine udflugter hurtigst muligt, der kan være begrænset med pladser
- Der er ikke gratis internet ombord. Et døgns Wifi koster cirka 1000 kr.
- På skibets øverste dæk får man den bedste og mest uforstyrrede udsigt. Her er det godt at se indsejlinger og udsejlinger, og man kan bevæge sig rundt og se det fra forskellige vinkler.
- Rejser du om sommeren kan du opleve midnatssol, og om vinteren nordlys så snart skibet kommer nord for den arktiske cirkel.
Hvordan var turen, alt i alt?
Det var en rigtig fin tur, og det var fantastisk at komme til de steder i Norge og opleve det jeg har drømt om så længe. Jeg anser et krydstogt lidt som værende et slags sneakpeak. Man får et par timers indblik i de forskellige steder, og det giver i den grad en (i hvert fald mig) lyst til at rejse tilbage og være der meget længere.
At rejse med et krydstogt er ikke min favorit rejseform, det kan jeg ikke komme uden om. Det er en oplagt rejseform til en rigtig livsnyder der elsker at spise masser af mad, drikke morgenkaffe, øl til aftensmaden, drinks til aften og danse til den lyse morgen.
Men det var sjovt at prøve, og skulle jeg få chancen for at opleve en endnu bedre kahyt, eller kommer der et rigtig godt tilbud på f.eks. et krydstogt til Island og Færøerne, så skal jeg ikke kunne afvise at jeg kunne finde på det igen.
Tak for din guide. Den passer også på Costa Favolosa som vi lige har sejlet med på deres Norges Tur.
Vi havde balkon og det kan klart anbefales. Det er dejligt at kunne åbne en dør og man kan sidde og nyde indsejlingen i sit nattøj.
Maden på Costas skibe er bedre end pp MSC fik vi at vide af medrejsende. Men buffettens udvalg er ikke så lækkert som maden i restauranten. Man kan spise alle sine måltider i restauranten og det kan anbefales. Der er til frokost og aften mulighed for at bestille noget mere traditionelt som f.eks Spaghetti Bolognese. Læs menukortet grundigt.
Vi købte drikkepakken Piu Gusto. Her er drinks, kaffe, sodavand, juice, husets vin og varm kakao med i prisen. Det kostede 1500 pr. person for en uge. Den var vi meget tilfredse med.