Vores sidste destination da vi var på krydstogt i Norge var Flåm, og det var det jeg havde set mest frem til på turen.
Flåm er stedet jeg for år tilbage havde forelsket mig fuldstændig i, på grund af en rejseartikel i magasinet Isabellas der omhandlede Flåmsbanen. Der var derfor ingen tvivl om, at nu hvor vi kom til Flåm så skulle vi ud på Flåmsbanen, som siges at være en af verdens smukkeste togture.
Da vi om morgenen sejlede ind gennem Sognefjorden (den længste fjord i Norge der er mere end 200 km lang) og Aurlandsfjorden for at nå til fjordbyen Flåm, var vejret heldigvis med os – modsat den tunge tåge der havde hængt over os i Geiranger.
Norwegian waterfalls & dramatic scenery by train
“Norwegian waterfalls & dramatic scenery by train” var navnet på den udflugt vi havde booket os ind på i Flåm. Turens varighed var på cirka 6 timer, og det var den dyreste tur af alle.
Før afgang forstod jeg ikke hvorfor en tur med Flåmsbanen var så meget dyrere (over 1000 kr pr. person) når man bookede via skibet ifht. hvis man køber en billet på stationen (300-400 kr), men det viste sig at være fordi denne tur havde meget mere på programmet end bare det.
Udflugten foregik i bus med egen guide, kørsel rundt i bjergene med masser af vandfald (som navnet på udflugten lover), lækker frokostbuffet på Fleischers Hotel i Voss, 1 times kørsel i tog fra Voss til Myrdal og sidst men ikke mindst turen ned til Flåm med Flåmsbanen fra Myrdal bjergstation. Med alt det taget i betragtning synes jeg faktisk ikke at det var en dyr tur.
Det var en rigtig smuk tur, og jeg er enormt glad for vi tog på den. Når man ankommer som krydstogtgæst til en fjordby som f.eks. Flåm, Hellesylt eller Geiranger så er det altså begrænset hvor mange timer man kan få til at gå hvis man ikke tager ud på en tur – så store er byerne nemlig heller ikke, og man kan ikke nå så langt til fods i det bjergede terræn.
Så det kan varmt anbefales at booke en tur (der er en hel del at vælge imellem) hvis du står og skal med på et krydstogt til de norske fjorde.
Det ser man på denne tur
- Gudvangen
- Nærøydalen
- Sivlefossen vandfald
- Tvindefossen vandfald
- Voss og frokost på Fleischers Hotel i Voss
- Myrdal
- Kjosfossen vandfald
- En hel del tuneller
- Flåmsbanen
Billeder fra udflugten i Flåm
Der var solskin i Flåm og det frodige, grønne landskab lyste så flot op. Læg mærke til vandets farve, som har den smukkeste dybe, grønne farve. Det er en lille men hyggelig by, der ligesom andre fjordbyer er “i live” på grund af turisme.
I bussen (en bybus-model som vi kender herhjemme fra) havde vi placeret os ved et stort vindue så vi kunne se ud uden der var noget i vejen.
Når man kører rundt i en bus syntes man næsten altid man har sat sig i den forkerte side, altså at dem i den anden side har mere at kigge på. Men det norske landskab er nu smukt på begge sider 😉 Det kan dog være umådeligt svært at fange gode billeder i en bus, pga. farten og reflektionerne.
På turen kørte vi forbi adskillige vandfald, men først ved Tvindefossen fik vi lov til at komme ud og komme helt tæt på et. Det var højt, larmende og enormt smukt.
Omgivelserne var bestemt heller ikke de værste:
Vi kørte højt oppe i landskabet hvor vi fik en god udsigt over de imponerende bjerge og dale. Selvom meget af Norge ser sådan her ud, så er det altså lige imponerende hver gang.
Den lange bustur var fyldt med fantastiske landskaber hele vejen. Brusende floder, grantræer over det hele, vandfald, søer og bjerge. Tja, klassisk Norge kan man vel sige!
Da vi ankom til Voss hvor busturen var slut, havde vi efter den lækre frokost på Fleischers Hotel (hvor der i øvrigt var gratis wifi for første gang siden vi tog afsted hjemmefra), tid til at gå ud i Voss by. I Voss ligger Vangsvatnet der er en 9 km lang sø med flotte bjerge i baggrunden.
Fra Voss station tog vi toget mod Bergen, og stod af i Myrdal. Herfra skulle vi ud på Flåmsbanen, den 20 km lange togtur der er udnævnt som værende en af verdens flotteste. Du kan se alle billederne fra den tur lige her.
Noget af det mest fantastiske ved Myrdal var, udover den åbenlyse fantastiske udsigt, var den helt ekstremt rene luft. Det kan være svært at forklare hvis man ikke har oplevet det, men det er en oplevelse der får en til at tænke over alle de partikler man går og indånder til hverdag.
Flåmsbanen tog os fra Myrdal og ned til Flåm station. Herfra skulle vi ombord på krydstogtskibet igen, og vinke farvel til den smukke, fredelige lille by.
Denne sidste aften i de norske fjorde droppede vi at spise mad i restauranten hvor vi havde fast spisetid kl. 17.45. Vi valgte i stedet at gå rundt på dækkene og filme og tage billeder af Aurlandsfjorden og Sognefjorden der forsvandt bag os.