Now Reading
En dag i Rjukan

En dag i Rjukan

Rjukan Gjestegård

Den første destination på vores kør selv ferie i Norge var byen Rjukan. Vi forlod Oslo om morgenen og et par timer senere var vi i Rjukan, efter at have kørt langs den skønneste natur. Jeg var meget betaget af udsigten hele vejen og har aldrig før oplevet noget lignende, så måtte ud på hver eneste rasteplads og tage billeder. Vi havde solskin og vindstille vejr og bjergene spejlede sig i blikstille søer. Den køretur tog jeg gerne igen!

Norge roadtrip
Smuk køretur fra Oslo til Rjukan
På vej til Rjukan
Solen skinnede fra en næsten skyfri himmel og bjerge og skove spejlede sig i de blikstille søer. Det var smukt!

Da vi kom til Rjukan startede vi med at køre op mod Gaustatoppen, hvor vi ville helt til tops ved at tage Gaustabanen op. Vejret forblev heldigvis smukt og vi havde den skønneste oplevelse på toppen. Selve turen derop var bestemt også noget at skrive hjem om og det har jeg gjort her.

Gaustatoppen vandring
Vi tog Gaustabanen op til Gaustatoppen. Det er et must do hvis du kommer til Rjukan!

Vi kørte ned til Rjukan by for at finde noget frokost. Byen er langstrakt og ikke særlig stor. Vi kom derned en lørdag eftermiddag, så butikkerne var lige lukket, men der var et par forskellige spisesteder der var åbent. Vi endte med at sætte os på en café i nærheden af konditoriet. Her kunne vi sidde udenfor og nyde solen og udsigten til bjergene mens vi spiste en sandwich. Fra cafeen kunne vi se de solspejl der er sat op, for at give byen lidt lys i de 6 mørke måneder af året.

sandwich i rjukan
Sandwich på en lille café i Rjukan by.
Rjukan gjestegård
Rjukan Gjestegård. Det er heldigvis lidt pænere indenfor end udenfor 😉

Vi havde ved en tilfældighed parkeret ved siden af det vandrerhjem som vi havde bestilt overnatning på, så vi fik tjekket ind da vi kom tilbage til bilen. Jeg har i mine yngre dage taget min fair share af vandrerhjem, fællesbade og toiletter og i dag gør jeg hvad jeg kan for at undgå det. Derfor var jeg glad for at vi kunne få et dobbeltværelse med privat bad og toilet – det var faktisk samme standard som et almindeligt hotelværelse og så meget nyrenoveret ud.

Rjukan gjestegård privat
Vi havde reserveret et dobbeltværelse med privat bad og toilet. Det var hotelstandard og et meget pænt værelse.

Vi boede på Rjukan Gjestegård som er placeret nogenlunde midt i byen og lige overfor en Kiwi Minipris, kebabstuen og et diskotek! Der er ikke så stort et udvalg af overnatningsmuligheder i Rjukan, men hvis man er i god tid burde det være muligt at finde noget. Ellers er der vist en campingplads, hvor der nok altid er plads til et ekstra telt 🙂

Rjukan gjestegård
Vores værelse på Rjukan Gjestegård. Ny istandsat og nymalet? 🙂

Det sidste af eftermiddagen brugte vi på at besøge Vemork-værket som også er kendt som Norsk industriarbejdermuseum i dag. Det ligger ca. 5 km udenfor selve Rjukan og er helt klart et besøg værd, hvis man alligevel er i byen. Jeg har skrevet lidt om vores besøg på Vemork værket her.

vemork værket norge
Vemork værket også kendt som Norsk industriarbejdermuseum er også et besøg værd, hvis du er i Rjukan.

Nu var vi ved at være godt fyldt op med indtryk for en dag og vi afsluttede dagen med aflægge Kiwi minipris et besøg. Vi måtte dog konstatere at uden adgang til et køkken eller køleskab var det begrænset hvad de havde som vi kunne lave selv. Derfor endte det med at vi aflagde Kebabstuen et besøg og tog aftensmaden med tilbage på værelset. Maden var ok, men ikke noget særligt. Portionerne var store, så vi blev i hvert fald mætte, hvilket jo også var hensigten.

Rjukan by
Over for Gjestegården er der bl.a. en Kiwi Minipris, et diskotek og en kebabstue.
Rjukan kebabstue mad
Vi tog mad fra kebabstuen med på værelset sammen med en liter mælk fra Kiwi. Vi blev ret pjattet med mælken i Norge, den var virkelig god 🙂

Den efterfølgende morgen indtog vi morgenmaden på vandrerhjemmet som havde et fint lille udvalg af brød, pålæg, yoghurt, cornflakes osv. Denne morgen hang skyerne lige uden foran vinduerne og vi var glade for at vi havde besøgt Gaustatoppen dagen før, hvor det var perfekt vejr.

morgenmad på Rjukan gjestegård
Morgenmadsrummet på Rjukan Gjestegård
Rjukan lave skyer
Om morgenen hang skyerne lige udenfor vinduet da vi spiste morgenmad.

Hvis du bor på Gjestegården bør du tage dig tid til lige at gå om bag ved og gå en tur langs den lille å der løber. Der er fine steder med god udsigt og bænke osv.

Rjukan gjestegård naturen omkring
Der løber en lille å bag ved Gjestegården, der er super hyggeligt!

 

Det kan du opleve i og omkring Rjukan

Gaustatoppen nedkørsel til rjukan
Rjukan set på vej ned fra Gaustatoppen.

Rjukan ligger ved Hardangervidda Nationalpark, hvor Gaustatoppen ligger i. Faktisk ligger byen i dalen mellem Gaustatoppen og fjeldene syd for byen, hvilket betyder at solen faktisk ikke kommer frem fra september til marts. I 2013 blev en gammel ide dog bragt til live og der er nu placeret tre kæmpe spejle oppe på det ene bjerg. Arealet af spejlene er på i alt 50 kvadratmeter og de har til formål at reflektere solens lys ned på byens torv i de mørke måneder. Hvert år fejres solens tilbagekomst i maj måned, med en fest på torvet.

På grund af placeringen ved Hardangervidda Nationalpark er der gode muligheder for at udforske naturen i nationalparken hvad end du ønsker at vandre, cykle eller køre i bil. Der er nogle kæmpe vandfald i området, bl.a. Rjukanfossen, og så er det muligt at komme op på fjeldet via den kabeltrukne Gaustabanen eller med svævebanen krossobanen. Har i børnene med så er der også et badeland, hvor hele familien kan boltre sig.

Læs mere om oplevelser i og omkring Rjukan hos VisitRjukan.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top