Da vi besøgte Rjukan nåede vi også en tur på Vemork værket, som i dag er kendt som Norsk industriarbejder museum. Et sted som har været vældig meget omtalt i den senere tid pga. den norske tv-serie “Kampen om det tunge vand“, som også har været vist på dansk TV2. Jeg må indrømme at det fuldstændig er gået min næse forbi og jeg var på bar bund når det kom til det historiske element i det vi nu skulle opleve.
Heldigvis var min kæreste ret godt inde i historien og vi startede også besøget på museet med en film om netop dette, så jeg blev klædt godt på til at forstå “what the fuzz is all about”.
Vemork værket ligger ca. 5 km udenfor Rjukan bymidte. Vi befinder os i en dal og er omgivet af bjerge og skove, det er virkelig nogle pæne omgivelser at køre derud i. Vejen ned mod Vemork værket er ret stejl, men ikke værre end så mange andre steder i Norge. Husker det nok værre, fordi det var min første gang til at køre i bjerge 😉 Man parkerer på en stor parkeringsplads og så går man op mod vemorkværket, som er ret godt gemt af vejen.

Det havde været en lidt lang dag og jeg var ved at være træt og havde forventet at vi bare skulle køre hen og parkere mere eller mindre foran museet. Jeg var slet ikke forberedt på at vi lige skulle kæmpe os op af en stejl bakke/trapper for at komme derop og blev lidt træt af det hele. Heldigvis var udsigten spektakulær og det hjalp lidt på humøret. Der var en taxa der lå og kørte folk frem og tilbage, så hvis man er gangbesværet eller ikke har lyst til at gå op, så kan man betale sig fra det.



Med sved på panden nåede vi op til museet, som det jo er i dag. Vi blev informeret om at der startede en film hver halve time, som gennemgik historien med sabotageaktionen, som norske modstandsfolk udførte mod tungtvandsværket i 1943. Det passede med at filmen startede 10 minutter efter vi var kommet ind, så den valgte vi at se først.
Historien er spændende og helt sikkert værd at læse op på, hvis man gerne vil besøge Vemork værket eller området omkring Rjukan i det hele taget.
Efter filmen gik vi ind i turbinehallen, hvor vi så de store maskiner som før i tiden omdannede vandkraft til el. Det var nogle massive maskiner, som man ikke kan undlade at lade sig betage af. Den ene ende af den store hal, virkede dog som en slags opbevaringssted for tilfældige ting og sager og hang ikke helt sammen med resten. Der var i øvrigt også en udstilling om udviklingen af den norske industri sådan mere generelt.
Vi var vist enige om at det var selve historien omkring bygningen og alt det der er foregået i området, som var det mest spændende ved besøget. Jeg blev i hvert fald klogere under mit besøg i Rjukan og må se om jeg ikke kan få set Kampen om det tunge vand en dag ved lejlighed.

Hvis du er i Rjukan, så synes jeg bestemt du skal aflægge vemorkværket et besøg, hvis du interesserer dig for historie, maskiner eller industriens udvikling. Indgangen koster vist i omegnen af 85 NOK for en voksen, hvilket måske er lidt dyrt i forhold til hvad der egentlig er på museet. Jeg var muligvis ikke helt i målgruppen for noget af det, men føler stadigvæk jeg kom derfra med noget. Om ikke andet så er der en skøn natur i området og udsigten deroppefra er fantastisk!
Du kan læse mere om Norsk industriarbejder museum her.
Ultrakort om sabotageaktionen
Under 2. verdenskrig blev vemorkværket besat af tyskerne og brugt til at producere tungt vand, som tyskerne brugte til atomforskning og potentielt set kunne bruge til udvikling af atomvåben. Vemorkaktionen var en militær sabotageaktion under 2. verdenskrig, som havde til formål at sprænge fabrikken i luften. Vemorkværket blev ødelagt den 27. februar 1943. I samme aktion blev jernbanefærgen DF hydro sænket på Tinnsjøen for at forhindre at den blev brugt til at fragte tungtvandsholdigt lut væk.
Hvis du er blevet interesseret i historien så google lidt på tungt vand, vemorkaktionen, Rjukan osv. 🙂